TA | Ewa Kulka

wernisaż: 02.10.2020, godz.: 19:00

oprowadzanie kuratorskie: 21.10.2020, godz.: 18:00

TA Galeria feministyczna [w:] Galerii OFF FRAME  [Kraków, ul. Krakowska 41]

Wystawa malarstwa Ewy Kulki przygotowana jest pod opieką zespołu kuratorskiego Fundacji TA & Galerii feministycznej w składzie: Anna Chromik, Karolina Harazim-Mazur i Ewa Pasternak-Kapera, a gościnnie Maciej Topolski.

Ewa Kulka (1979)

Absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, uzyskała dyplom z wyróżnieniem w 2004 roku. W jej twórczości dominują postacie kobiece, intymna atmosfera codzienności, symboliczna cielesność. Artystka tworzy głównie duże formaty olejne, a jej zmysłowe obrazy charakteryzuje bogata gama kolorów. Równie dobrze jednak czuje się w małych, symbolicznych pracach akwarelowych. Wiele z jej dzieł znajduje się w kolekcjach prywatnych. Związana jest z Galerią feministyczną TA od 2018 roku.

: :

Wystawa organizowana w ramach Cracow Art Week KRAKERS 2020.

: :

TA Galeria feministyczna to inicjatywa wystawiennicza, którą TA Fundacja prowadzi od 2017 roku. Naszym celem jest demitologizacja kobiecości realizowana w opozycji do opowieści snutych przez normotwórczą narrację patriarchalną – także poprzez realizację wystaw.

TA Fundacja powstała w ważnym momencie – intensywnych społecznych manifestacji, a zarazem na bazie indywidualnego niepokoju i buntu, w poczuciu dewaluacji postaw i pojęć związanych z feminizmem, z potrzeby działania.