zespół

Kinga Elert-Gadacz

Amelia Chwałek

Agata Zastrzeżyńska

Anna Chromik (Wiceprezeska Zarządu)

Doktorka nauk humanistycznych, pracuje w Instytucie Kultur i Literatur Anglojęzycznych na Uniwersytecie Śląskim, gdzie wykłada przedmioty z zakresu kultury współczesnej (body studies and critical theory), teorii kultury i literatury oraz kulturowych aspektów mediów i translacji, a także kieruje działaniami wydziałowego Centrum Gender Studies. Studiowała w Polsce i Anglii, wykładała w Polsce, Anglii i Francji.

Jej zainteresowanie badawcze oscylują wokół zagadnień ucieleśnionej podmiotowości, psychoanalizy oraz etycznego potencjału sztuki ze szczególnym uwzględnieniem sztuki i teorii Brachy L. Ettinger. Jest autorką licznych artykułów naukowych (głównie w języku angielskim) oraz książki “Disruptive Fluidity: The Poetics of the Pop-Cogito” (2012), a także kilku przekładów na język polski.

Prywatnie (a zatem również politycznie) mama, partnerka, macocha, współlokatorka kota, domorosła artystka codzienności.

Karolina Harazim–Mazur (Wiceprezeska Zarządu)

Narzędziami jej pracy są słowa i czas. Doradza, czuwa i ratuje z opresji. Współpracuje z artystami i artystkami oraz instytucjami i organizacjami, doradzając i koordynując realizację oraz działania promocyjne przedsięwzięć artystycznych. Aktywnie działa w obszarze animacji kultury i wydarzeń artystycznych, głównie związanych z fotografią.

Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego, Podyplomowych Studiów Zarządzania Kulturą UJ, podyplomowych Muzealniczych Studiów Kuratorskich w zakresie prezentacji sztuki współczesnej UJ oraz podyplomowych studiów Polityki Wydawniczej i Księgarstwa Uniwersytetu Warszawskiego.

Doradza oraz koordynuje działania i realizację procesów promocyjnych przedsięwzięć kulturalnych, współpracuje z artystami i instytucjami. Posiada rozległe doświadczenie w pozyskiwaniu środków ze źródeł publicznych i prywatnych. W latach 2007–2010 Prezeska Zarządu Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Sztuki Współczesnej Pauza. Od 2010 we współpracy z krakowskimi uczelniami wyższymi realizuje autorski program wykładów akademickich i warsztatów dotyczących marketingu w działalności artystycznej (“Marketing i elementy wiedzy prawnej w działalności artystycznej” na Wydziale Sztuki Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie w latach 2010 i 2011 roku; od kwietnia 2012 do marca 2013 doradca ds. marketingu sztuki Biura Karier ASP w Krakowie; od października 2012 „Przygotowanie projektu fotograficznego – wybór tematu, realizacja projektu, pozyskiwanie sponsorów. Skuteczny artysta – instrukcja obsługi” w Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej). Od 2011 do 2013 roku koordynatorka projektu Goethe-Guerilla we współpracy z Instytutem Goethego w Krakowie. Koordynatorka promocji i PR Miesiąca Fotografii w Krakowie podczas 10., 11. oraz 12. edycji festiwalu. Koordynatorka kontaktów z mediami 38. edycji festiwalu Krakowskie Reminiscencje Teatralne. Od 2013 roku rzeczniczka prasowa Galerii Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki w Krakowie, obecnie na urlopie wychowawczym.

Prowadzi fotograficzne Dzienniki spacerowe, w których rejestruje ciekawe, zabawne, intrygujące fragmenty otaczającej rzeczywistości napotkane podczas spacerów z Synem.

Ewa Pasternak–Kapera (Prezeska Zarządu)

Ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Filmową, Telewizyjną i Teatralną im. L. Schillera w Łodzi oraz Uniwersytet Jagielloński. Fotografka, kulturoznawczyni oraz feministka.

Dzieli swój czas pomiędzy własną twórczość artystyczną oraz pracę teoretyczną i badawczą. Od 2012 roku kuratorka i koordynatorka projektów przy Fundacji im. Zofii Rydet, związanych z opracowaniem, zabezpieczeniem i digitalizacją jej archiwum fotograficznego. Aktualnie pozostaje członkinią Rady Programowej tej instytucji.

Swoje działania koncepcyjne przeniosła na początku 2016 roku na pokład Messier42 – krakowskiej galerii sztuki bieżącej, funkcjonującej również jako currentart.space. Do połowy 2017 roku pełniła funkcję dyrektorki tej galerii.

W swojej twórczości stosuje różne techniki plastyczne, komponując obraz jako kolaż, w którym podstawową rolę odgrywa fotografia. Jej surrealne, ręcznie wykonane prace, to najczęściej autoportrety-akty renegocjujące kwestie indywidualnej oraz kobiecej tożsamości, cielesności i erotyki w kontekście estetycznych konwencji i kulturowych schematów. Jej projekty oraz pojedyncze prace prezentowane były na wystawach zbiorowych i indywidualnych. Ostatni – The Odd Gardenbędący subiektywną dokumentacją okresu ciąży, został zaprezentowany w 2016 roku w Krakowie. www.ewapasternak.com

Pomysłodawczyni powołania TA Fundacji i Galerii feministycznej.

Agata Stępień – aktywna artystka i doktorka międzynarodowego programu na uczelniach: Universidade Belas Artes -Universidad Castilla La Mancha. Prowadzi badania naukowe oparte na zainteresowaniu intymnością i ciałem oraz znaczeniem manifestacji w kierunku percepcji artystycznej kobiet. Intymnej motywacji do działania.

Kinga Elert-Gadacz – kuratorka

Amelia Chwałek – projektantka materiałów graficznych