indywidualne konsultacje

Zakres działań Fundacji TA obejmuje, między innymi, doradztwo w zakresie planowania oraz realizacji projektów artystycznych. Prowadzimy indywidualne konsultacje, odpłatne i bezpłatne, które polegają na spotkaniu w cztery oczy z jedną z reprezentantek Fundacji, podczas którego opracowujemy skrupulatną analizę indywidualnego przypadku, kompetencji i możliwości osoby, której doradzamy – bądź też tworzymy plan takich działań, które realizujemy podczas kolejnych spotkań.

Wybrane osoby oraz planowane przez nie projekty obejmujemy nieodpłatną obsługą doradczą w ramach działań statutowych, dofinansowanych przez Sponsorów bądź też z funduszy grantowych, w zależności od aktualnych możliwości budżetowych Fundacji. Osoby zainteresowane prosimy o bezpośredni kontakt w celu uzyskania szczegółowych informacji.

Opcja odpłatna dostępna jest w cenie 150 -200 zł za godzinę spotkania.

Przykładowe tematy spotkań to:

• Artystyczne “dzień dobry” – przygotowanie twórczego portfolio;
  • Promocja twórczości w Internecie i elementy działań marketingowych;
  • Sprzedaż dzieła i rynek sztuki – aspekty formalno-prawne i praktyka;
  • Przygotowanie dzieła do sprzedaży i współpraca artysty z galerią;
  • Produkcja własnej wystawy – od planu działań przez pozyskiwanie funduszy aż do wernisażu;
  • Przegląd portfolio i doradztwo w ramach wybranego projektu artystycznego.

Proponujemy spotkania z dr Anną Chromik, Karoliną Harazim-Mazur lub Ewą Pasternak-Kaperą – współtwórczyniami TEJ Fundacji. Nasze specjalizacje oraz zakresy zainteresowań to:

Dr Anna Chromik – wykładowczyni uniwersytecka, doktorka nauk humanistycznych, do 2018 roku związana z Uniwersytetem Śląskim, gdzie prowadziła również Centrum Gender Studies. Studiowała w Polsce i w Anglii, wykładała w Polsce, Anglii i Francji. Obecnie pracuje na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie. Kuratorka wystaw, współpracująca głównie z Muzeum Śląskim oraz TĄ Fundacją. Prowadzi konsultacje merytoryczne projektów artystycznych i kulturowych, również on-line. Podpowiada inspiracje, lektury i konteksty teoretyczne. Analizuje koncepcje i poszerza perspektywę.

Karolina Harazim-Mazur – kuratorka i specjalistka ds. promocji wydarzeń kulturalnych. Współpracuje z artystkami i artystami oraz instytucjami i organizacjami, doradzając i koordynując realizację oraz działania promocyjne przedsięwzięć artystycznych. Wieloletnia specjalistka ds. promocji i kontaktów z mediami, m.in. Miesiąca Fotografii w Krakowie, Galerii Sztuki Współczesnej Bunkier Sztuki czy festiwalu Reminiscencje Teatralne. Od 2010 roku we współpracy z krakowskimi uczelniami wyższymi realizuje autorski program wykładów akademickich i warsztatów dotyczących marketingu w działalności artystycznej. Prowadziła Galerię Pauza, obecnie dowodzi zespołem Fundacji Lablab. Doradza w kwestii wyboru kierunku działania i czytelności przekazu oraz wspiera na każdym etapie produkcji wystawy, szczególnie fotograficznej, od wyklarowania pomysłu do jego realizacji, z planowaniem działań promocyjnych i projektowaniem komunikacji projektu włącznie.

Ewa Pasternak-Kapera – artystka i kuratorka. Dzieli swój czas pomiędzy własną twórczość artystyczną a pracę teoretyczną i badawczą. Od lat pracuje jako kuratorka i koordynatorka projektów z sektora kulturalnego dla instytucji (m.in. Fundacji im. Zofii Rydet) i galerii komercyjnych (np. Galerii Currentart.space). Produkowała wystawy obejmujące różne media, choć jej specjalnością jest fotografia (sama ukończyła fotografię na Łódzkiej Filmówce i to medium wykorzystuje we własnych realizacjach). Pomysłodawczyni powstania TEJ Fundacji. Wspiera proces twórczy, szczególnie na etapie koncepcji i wyboru materiału. Pomaga w redakcji tekstów i doborze kontekstów interpretacyjnych. Motywuje do działania i pomaga w przełamaniu twórczych blokad.